Ajankohtaistiedote 20.5.2020 – Pupulan päiväkodissa koronatartunta

Pupulan päiväkodissa Karkkilassa on todettu koronavirustartunta. Päiväkodin lapset ja henkilökunta ovat altistuneet koronavirukselle 15.5. Pupulassa altistuneet lapset ja aikuiset tullaan asettamaan karanteeniin 29.5. asti.

Karviaisen tartuntatautihoitaja on henkilökohtaisesti yhteydessä jokaisen lapsen vanhempiin sekä päiväkodin työntekijöihin tänään tai huomenna karanteeniin asettamisen vuoksi.

Mikä on koronavirus?
Koronaviruksen itämisajan arvioidaan olevan 2-14 vrk, keskimäärin 4-5 vrk. Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen kosketus- ja pisaratartuntana. Koronavirukset eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Koronaviruksen elin- ja tartuntakyky heikkenee nopeasti ihmisen ulkopuolella, eivätkä virukset lisäänny jätteissä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat koronavirukseen hyvin.

Koronaviruksen taudinkuva on monimuotoinen. Oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, väsymys, nuha, haju- tai makuaistin muutos, pahoinvointi tai ripuli. Lapsilla ja nuorilla tautia on havaittu vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Lapset eivät myöskään sairastu aikuisia helpommin.

Mitä altistuminen tarkoittaa?
Altistunut on ollut tekemisissä koronvirukseen sairastuneen kanssa joko vuorokauden ennen oireiden alkua tai oireiden aikana. Tällöin riski sairastua koronavirukseen on suurentunut, tosin läheskään kaikki altistuneet eivät sairastu koronaan.

Mitä karanteeni tarkoittaa?
Karanteeni tarkoittaa terveen, koronavirukselle altistuneen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaa kunnan tartuntatautilääkäri. Karanteeniin määrätty henkilö ei saa mennä kouluun, työpaikalle tai päiväkotiin, liikkua julkisissa paikoissa, kutsua vieraita kotiin tai mennä vierailulle.

Pupulan päiväkodin lapset ja työntekijät asetetaan karanteeniin. He eivät saa olla kontaktissa perheen ulkopuolisiin henkilöihin. Muut perheenjäsenet (vanhemmat/sisarukset/omat lapset/puoliso) saavat liikkua normaalisti kodin ulkopuolella.

Karanteeniin määrätyt henkilöt ja heidän perheensä voivat rauhassa seurata lapsen tai omaa vointia kotona noudattaen hyviä hygieniaohjeita. Mikäli heillä ilmenee oireita, pyydämme ottamaan yhteyttä koronapuhelimiin. Oireisia henkilöitä testataan hyvin herkästi.


Koronapuhelimet:

044 722 3222 ma-pe klo 8-16, to 21.5 klo 10-14, la 23.5. klo 10-14
044 731 9157 ma-pe klo 8-16, su 24.5. klo 10-14
044 720 8195 ma-pe klo 8-16

Toivotamme kaikille karanteeniin määrätyille henkilöille hyvää vointia ja rauhallista loppuviikkoa!

Takaisin